Genomgått Svenska Kennelklubbens uppfödarutbildning

Genomgått Svenska Kennelklubbens uppfödarutbildning
Vi har genomgått Svenska Kennelklubbens uppfödarutbildning alla delar.

torsdag 17 december 2020

Facebook

Denna listan har jag kopierat från ett inlägg från facebook.

‼️Till alla er som är intresserade av att köpa hund den här checklistan är till er: ‼️
Det är dyrt att ha hund (även i längden) – inköpspriset är bara en engångskostnad, men sedan tillkommer de kontinuerliga kostnaderna som mat, veterinärbesök och försäkring. Det är därför viktigt att ha god ekonomi när man är hundägare.
1. Se till att ni får se mamman när ni är på besök, enligt svensk lag, får man inte separera henne från sina valpar innan de är 8 veckor fyllda. Kullen får heller inte förflyttas under denna tiden förutom till och från veterinär.
2. Fråga om de recessiva sjukdomar som finns hos rasen och om föräldrarna (eller åtminstone en av dem) är testade/genetiskt fria. Fråga även om saker som röntgen, ögonlysning etc. Beroende på vilken ras ni är intresserade av.
3. Be om registreringsnummer (eller att få se stamtavlan) på föräldrarna! Det är beviset på att de är renrasiga!
4. Lägg ner några extra timmar på att kolla upp uppfödaren till er blivande kamrat. Är de kunniga och seriösa? Kan de besvara era frågor? Seriösa uppfödare vill också ha sina frågor besvarade...
5. Mamman till en valpkull måste ha fyllt 18 månader vid parningstillfället, (det finns såklart variationer kolla vad som gäller för din ras, på SKK eller på en rasklubbs hemsida) det är inte, under några omständigheter, okej att låta en yngre tik gå i avel!
6. Att någons tik är söt och snäll är INTE en anledning till att den måste gå i avel. En avelstik ska uppfylla fler krav än så.
7. Om det är en äldre valp eller vuxen hund som säljs av någon annan än uppfödaren, var ännu mer noggrann! Har den chip? Papper? Vaccinationer? Varför säljs den? Veterinärbesiktigad? Obrutet försäkrad? Etc. De två sistnämnda kan bli ett dyrt misstag om det inte skötts från början.
8. Om en renrasig valp som är papperslös kan man aldrig deltaga i eventuella utställningar (SKK) och bara undantagsvis något enstaka prov.
9. Var noga med att valpen är chipmärkt och besiktigad av en veterinär maximalt 7 dagar innan ni hämtar, detta är en viktig förutsättning för att valpen ska kunna ha en fullgod försäkring för resten av livet!! Även här kan det bli en DYR och tråkig historia.
10. Priset: en renrasig hund från en seriös uppfödare kostar i Sverige idag ca. 15-25.000kr. * Majoriteten av enskilda hundar som har en hög värdering är sällan vanliga sällskapshundar. Hundar med en längre utbildning, eller tävlings- och utställnings meriter, attraktiva avelshundar, specialistutbildad polishund, assistanshundar eller väktarhundar kan kosta mellan 30 000-150 000 kronor.
Annonser på 30-50 000 kr för en hund med falska eller inga papper eller okänd bakgrund, dra öronen åt er och säg att ni är seriösa & måste noga tänka igenom saken!! Känns det totalt fel polisanmäl.
11. Falsk marknadsföring!! Många hittar på nya rasnamn när de gör något så enkelt som en blandras, för att det ska verka mer exklusivt.
* Hur väl inlästa om rasspecifika sjukdomar på hundar är dessa säljare kan mycket väl variera inom denna ibland ohederliga avel.
Ibland står det även saker som att hundarna är i det stora hela perfekta och kräver minimalt till ingen omvårdnad och träning.
Gå inte på det! Långhåriga hundar kommer att bli toviga om de inte sköts, så enkelt är det. Alla hundar kan bli sjuka och alla hundar behöver tränas för att lära sig saker.
Var inte rädd att ställa frågor till uppfödarna eller de som har erfarenhet av rasen. Rasklubben känner till allt detta och även dem är bra att kontakta i dessa ärenden.
💯 ❤️💜💚🖤💛🧡🤎💙🤍 💯
Att föda upp hundraser med allt vad det innebär, vet.undersökningar, ögonlysning, utställning och ha rastypiska avelsdjur är ingen guldgruva.
En liten hund föder i snitt 1-3 valpar per kull, tyvärr föds ofta kullar med bara en valp med kejsarsnitt.
Vi kan ta ett litet pris exempel, på vad en seriös uppfödare betalar för en kull valpar:
Köp av avelstik: Ca 30 000 kronor
Vaccination årligen: Ca 500 kronor
Försäkring årligen: Ca 6-8 000 kronor
Meritering på utställning till Champion: Kan ligga på 10 000 tals kronor, är tiken flera länders Champion kan uppfödaren ha betalat enormt mycket pengar för dessa meriteringar
Patella granskning och ögonlysning: ca 1500 kr.
Progesteronprov innan parning: Ca 950 kronor.
Röntgen för att fastställa antalet valpar: Ca 1 000 kronor
Parningsavgift till hanen: Ca 3-4 000 för parning samt 3-4 000 kronor per levande valp
Eventuellt kejsarsnitt vid förlossningsproblem: Självrisk Ca 8-12 000 kronor beroende på klinik.
* Har du inte råd med en försäkring får du betala kliniken minst 55 000:-
Chipmärkning och vaccination samt besiktning: Ca 450 kronor per valp
Registreringsavgift hos SKK: Ca 650 kronor per valp
Om vi då tänker att en rastypisk tik föder en valp i kullen så går ofta en seriös uppfödaren back på att föda upp en kull !
Tänk också på att ibland får man vara beredd att åka många mil för att hämta sin valp och ibland får man lov att vänta ett bra tag innan man får tag på en.
Vill man pruta får DU vända dej någon annanstans..... jag är mer än aktsam och selektiv när det gäller: parningar & blivande valpköpare. Då kanske DU inte har råd med en försäkring..... . köp en bil!

Inga kommentarer: